Je trekt ’s morgensvroeg je schoenen aan en wat zie je? De zool komt los. Erg vervelend natuurlijk, maar ja, wat doe je eraan? Je hebt geen tijd om naar de schoenenmaker te gaan. Gelukkig bestaat er een manier het zelf op te lossen. Een schoenzool lijmen is harstikke eenvoudig om zelf te doen en je hebt er niet veel voor nodig!
Je schoenzool lijmen: eerst schuren
Wat heb je dan precies nodig? Een beetje tape, goede lijm die snel uitdroogt en wat schuurpapier. Meer niet. In de eerste plaats is het belangrijk dat je de losgekomen zool van je schoen en de schoen zelf goed afschuurt, want dan is het oppervlak mooi effen en vooral proper. Lijm aanbrengen op een vettige schoenzool is immers geen pretje en helemaal zinloos.
Zodra je schoenzool helemaal blinkt en er als nieuw uitziet, breng je de lijm aan. Als je zo weinig mogelijk lijm wilt verspillen, kan je trouwens ook wat van de tape plakken op de delen die je niet wilt behandelen. Een dubbel voordeel: je ziet meteen waar de lijm zit en daarbij gebruik je er niet teveel van. Als er dan toch nog lijmrestjes op zitten, veeg je die gewoon weg met een nat doekje.
Je bent misschien enthousiast om meteen weer in je spiksplinternieuwe paar schoenen te springen, maar houd je nog even in! De lijm moet immers eerst nog kunnen drogen. Hoe snel dat precies gebeurt, hangt eigenlijk vooral af van de lijm die je gebruikt hebt. Kijk dus altijd eens naar de gebruiksaanwijzing of verpakking van het product, want zo voorkom je dat je straks aan het voetpad vastplakt…
Zelf je schoenzool lijmen is voordelig en gemakkelijk
Ik heb dus zelf al eens last gehad van een loszittende schoenzool en het is geen pretje. Mijn eerste idee was om meteen naar een schoenmaker te bellen, maar gelukkig hield ik mezelf in toom. Ik dacht ‘dit kan ik toch zelf?’ en inderdaad, een schoenzool lijmen bleek kinderspel te zijn.
Naast het feit dat ik zo veel tijd heb bespaard, was ik ook financieel beter af. Schoenmakers kosten tegenwoordig schandalig veel geld. Als je manieren zoekt om op de kleine dingen te besparen, is zelf je schoenzool lijmen dus geen slecht idee.
Zodra mijn schoenzolen gelijmd waren, voelde ik meteen een verschil in wandelcomfort. Ik had plots door hoe ongemakkelijk mijn schoenen de voorbije periode hadden gezeten, maar had domweg niet door dat dat kwam door een schoenzool die al (half) loszat. Misschien omdat ik net iets te veel kilometers had afgelegd of omdat mijn voeten op onverklaarbare wijze uitgezet waren? Hoe dan ook: ik ben blij dat ik zelf mijn schoenzool heb gelijmd, want nu heb ik weer een spring in my step als ik de deur uit ga.